Az első ősz hajszálak sokakat megviselnek. Bár az őszülés természetes folyamat, nem mindegy, hogy mikor lép be az életünkbe. Az őszülés okai között számtalan olyan tényező állhat, amelyre nem is gondolnánk.

Őszülés folyamata

A haj festékanyaga, a melanin, a hajhagymákban termelődik. Ahhoz, hogy termelődjön, ahhoz tirozinra van szükség. Amikor ennek mennyisége - természetes módon, az öregedéssel - lecsökken, úgy kezd el a hajunk is őszülni. Van, akinél nagyon korán jelentkezik,  másoknál később kezdődik, valakinél lassabb, valakinél gyorsabb lefolyású. Ezt számos tényező befolyásolhatja.

Őszülés okai

Akit korábban nem érdekelt az öregedés, az első ősz hajszálak megjelenésél már máshogy gondolja. A melanin hosszú út során jut el a hajszálakba, viszont ezen az úton több fennakadás is lehet. A korai őszülésről már korábban is írtunk>>

Ha egy picit utána olvasunk, láthatjuk, sok olyan tényező is szerepel az őszülés okai között, amelynek kiiktatásával lassítható, vagy akár vissza is fordítható az őszülés.

Nézzük milyen okai lehetnek a korai őszülésnek:

  • Stressz
    A stressz számos egészségügyi problémát okoz, felsorolni is nehéz lenne. Az őszülés okai között is előkelő helyen szerepel - sajnos.  A krónikus, vagy tartós stressz akár autoimmun betegség kialakulásához is vezethet.
  • Hormonzavar
    Az őszülés okai között hormonális zavar is állat. A test hormonszintjének változásai számos egészségügyi probléma hátterében állhatnak.  
  • Genetika
    Azt mondják, hogy a legnagyobb mértékben genetikánk tehet arról, ki mikor kezd el őszülni. Hajunk pigmenttermeléséért is egy gén felel, az ő kódolása határozza meg, mikor is kezdődik nálunk az őszülés.
  • Etnikai hovatartozás
    Ahogy sok mindenre, az őszülésre is hatással lehet kis mértékben az etnikai hovatartozás. Egyes kutatások szerint a kaukázusi és ázsiai emberek viszonylag hamar, a harmincas éveik végén elkezdenek őszülni, az afroamerikaiak viszont később, a negyvenes éveik közepén kezdenek el általában őszülni.
  • Nem megfelelő táplálkozás
    A helytelen táplálkozás - a stresszhez hasonlóan - komoly egészségügyi problémákat okozhat. A nem megfelelő vitaminmennyiség a hajunkon is meglátszódhat, hiszen a vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a hajunkat felépítő pigmentek termeléséhez. Erről is írtunk már korábban>>
    Itt érdemes még megemlíteni a helytelen táplálkozás mellett a dohányzás káros hatását is, mivel a cigerettázók egy tanulmány szerint két és félszer nagyobb eséllyel kezdenek el őszülni 30 éves kor előtt.
  • Enzimhiány
    Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a kataláz enzim drasztikus lecsökkenése nagy szerepet játszik az őszülésben. Ez az enzim a hajszálakban megtalálható hidrogén-peroxid lebontásáért felel, így az nem tudja kifehéríteni hajunkat. Ha viszont nincs elegendő belőle, ez a folyamat bekövetkezik, és őszülni kezdünk.

Őszülés megszüntetése

Az őszülés okai között tehát számos olyan dolog állhat, amelyekre csak ha kis figyelmet is fordítunk, már változtatni tudunk az életminőségünkön. 

Ha korai őszülésünknek elejét szeretnénk venni, van egy olyan megoldás, ami a legeredményesebb megoldást nyújtja a házi praktikák helyett. Ez a kataláz enzim pótlása.  Alkalmazzuk kúraszerűen a kellemetlen idő előtti őszülés megállítására és visszafordítására.  A legjobb őszülés elleni enzim a Catalase.  Belsőleg alkalmazandó kapszula, hajunkra gyakorolt hatása mellett egész szervezetünkre pozitív hatással lesz antiokszidáns tartalma miatt.